НОВИНИ

НОВИНИ Няма продукти в тази категория.

Подкатегории

 • АГРА 2018 -...

  Ирисист / Нетафим - АГРА 2018

   Имаме удоволствието да  поканим всички Вас, наши дългогодишни  партньори и клиенти и бъдещи такива, на традиционното специализирано международно селскостопанско изложение АГРА 2018, което ще се проведе в периода от 21.02. до 25.02.2018г. в гр. Пловдив - "Международен панаир Пловдив".

  За поредна година фирма НЕТАФИМ - световен лидер в решенията за капково напояване, ще участва чрез търговското си представителство НЕТАФИМ БЪЛГАРИЯ Т.П. съвместно с ексклузивния си представител за България - ИРИСИСТ ЕООД.

  Очакваме Ви!  Палата 13, щанд W1.
 • NETAFIM - LAUREATE...

                                               

   

   Уважаеми колеги, приятели и  партньори,

   

  Имаме удоволствието да ви информираме, че Netafim e удостоена с наградата -Stockholm Industry Water Award за 2013г. връчваща се от Стокхолмския Междонароден Институт за Водите (SIWI).
  Връчването на тази награда е продиктувана от  приноса на бизнес сектора към устойчивото управление на водите. 
  Netafim  получи наградата в Международната Седмица на Водата  в Стокхолм на 3 Септември.
  Наградата е доказателство за постиженията на Netafim в областта на устойчивото управление на водите и  приноса и за смекчаване на проблема с глада по света.
  С получаването на тази престижна награда, Netafim се присъединявa към уважаван списък на предишни победители включително PepsiCo, Nestle, Procter & Gamble, Неправителствени Организации, както и други големи частни и публични организации.

   

    За повече подробности посетете специалната секция на сайта на SIWI: www.siwi.org   

   

   

   
 • КАПКОВО НАПОЯВАНЕ НА...

    КАПКОВО НАПОЯВАНЕ НА ВИНЕНИ СОРТОВЕ ЛОЗЯ

  Благодарение на иновативния си подход и опит  в напоителния процес, Netafim изгражда през 1980г. първата, капкова напоителна система на винени сортове лозя в Калифорния - САЩ. За разлика от другите капкови системи, при напояването на винени сортове лозя трябва да се обърне специално внимание на всяко едно зрънце, с цел получаването на висококачествено вино.След въвеждането на технологията, Netafim работи в продължение на 2 десетилетия за усъвършенстването на капковите напоителни системи, разпространявайки технологията дo повечето страни от Южна и Северна Америка, включително Австралия, Южна Африка, Израел и др.Междувременно традиционните страни вино-производители от “Стария Континент”, като Франция, Италия, Испания, Португалия, Германия и Австрия отказват да приемат технологията. През 2002 г. Natan Barak, страстен почитател на виното, и Igal Aisenberg поставят началото на капковото напояване на “Стария континент”. Изпълнителните директори на Нетафим Франция и Нетафим Италия, представят бизнес и маркетинг план  на първата среща на Нетафим Европа, проведена в гр.Камоли, Италия през 2003г.  Скоро след това стартира и дълго-годишна кампания за популяризиране и използване на капковото напояване в  цяла Европа.Като част от тази кампания Нетафим създава екип “Винени насаждения”, начело с агронома Ami Charitan.Чрез постоянни срещи с всички водещи производители във винарската промишленост, както и чрез провеждани семинари и участия във винарски изложби в цяла Европа, дори и в сърцето на винопроизводството на стария континент – Бордо/Франция, екипът успява успешно да проникне в строго консервативната френска винарска индустрия. Също така, за капковото напояване,  успешно се отваря и пазара на Германската винарска индустрия. Подкрепяни от екипите на Нетафим, са и дейностите по въвеждането на капковото напояване в Испания, Португалия, Италия и Австрия. В днешни дни капковото напояване на винени сортове лозя става все по- популярно, както на Стария и на Новия континент, така и във всички винарски региони из целия Свят. Резултатите от въвеждането на технологията са, както драстично увеличение на добивите, така също и запазване и дори подобряване качеството на гроздето. В България благодарение на ексклузивният си дистрибутор Ирисист ЕООД, Нетафим е доставил и инсталирал автоматизирани капкови напоителни системи на над 60% от лозовите масиви с винени сортове.    

    

 • Кратка история на...

   

   ИСТОРИЯ НА НАПОЯВАНЕТО

  или как се е променил напоителния процес през вековете

   
   
   
   
  Възникването на земеделието датира от преди епохата на палеолита, около 10 000 години пр.хр., а първите данни за напояване датират от около 6 000 г. пр. хр., първоначално в Египет, а след това в Месопотамия и долината на р. Инд. Въпреки, че по това време реките са били доста пълноводни, са съществували няколко метода за напояване. Единият основен метод е чрез “заливане” на земеделската площ, а другия чрез оформяне на басейни, с помощта на изграждане на диги и насипи.
  В повечето случаи тези техники са се използвали в месеците между юли и декември, като част от водния поток на реката се е отклонявала към засадените полета.
  Там водата се е съхранявала в продължение на 40 до 60 дни, необходими за отглеждането на една реколта, след което останалата вода се е връщала в реката. Тези техники на напояване са били пасивни, тъй като са пряко зависими от пълноводието на реката, и не винаги е имало достатъчно вода за отглеждане на зимни култури.
  По-късно, напояването е било практикувано и в долината на Месопотамия (3000-750г. пр.н.е.), в Ирак и Иран, в Долината на река Инд, а също и в цивилизациите в Харапа и Мохенджо-Даро, в северозападната част на Индия и Пакистан(3000-1500г. пр.н.е.). Напояването също е споменавано и  в ранната библейска история.
  Също известен факт е, че Китай са практикували напояване на земеделски култури около 2627г. пр.н.е., като през 7 век от н.е., е построен и Великият Китайски канал, с дължина около 1100км, който и до сега се използва за плаване и за напояване.
  С течение на времето, освен двата древни метода, се появява и напояване чрез изграждане на канали и чрез транспортиране на водата посредством помпи и други помощни средства. Тези методи се практикуват до 19-ти век, когато се въвеждат съвременните методи за напояване.
  С въвеждането на разпръскващите системи(дъждуване), вниманието се концентрира върху подобряване на процеса на поливане, а не както до сега, само върху транспортирането на водата до земеделските площи. Нововъведенията допринасят за подобряване на ефективното потребление на водата, регулиране на водните ресурси и повишаване на производителността.
  Днес “заливането” на земеделските площи е все още преобладаващата практиката в по-голямата част на света. Въпреки това, се увеличава и разпространението на модерните системи за напояване - подземни и надземни капкови напоителни системи, системи с разпръсквачи и микроразпръсквачи, както и  микро-напояване. И тъй като на световно ниво хранително-вкусовата промишленост е непрекъснато развиващ се отрасъл, то модерните напоителни системи в земеделието като капковото напояване, са водещи при постигане на устойчива производителност. Модерните напоителни системи спомагат за увеличаване на добивите и качеството на продукцията, като се минимизират разходите и негативните въздействия върху околната среда.
  И тук идва фундаменталната роля на израелската компания Нетафим.
  През 1965 година инженерите на Нетафим изработват първият в света вариант на капкообразувател и с това поставят началото на 50 годишен стремеж за ефективно напояване с възможно най-малък воден ресурс.
  През 2015 година компанията празнува  половин вековен юбилей заедно с официалният си представител в България – Ирисист ЕООД.
  Повече информация относно предлаганите от Нетафим решения за напоителни системи може да намерите на www.irrisyst.eu
   
 • КАК ДА СИ НАПРАВИМ...

  КАК ДА СИ НАПРАВИМ КАПКОВО НАПОЯВАНЕ?

   

  Можем ли сами да инсталираме капкова напоителна система?

  Лесен ли е монтажа на капково напояване?

  Мога ли да си направя сам/сама капково?

  Отговорът на всички тези въпроси е, ДА, но за да се убедите в това, Моля отделете 5 мин. и изгледаите нашият кратък видео клип.

   

  Предимствата на капковото напояване са известни на всички, и затова тук няма да обясняваме какви са ползите от него.

   

  Това което Ви представяме е видео презентация на монтаж на капкова напоителна система с материалите на израелската компания Netafim.

   

  В този видео филм са описани необходимите компоненти за направата на капкова напоителна система:

  капков мaркуч - MicroDrip - микро-капково напояване Ф8.

  Полиетиленова тръба Ф16 - маркуч Ф16 от мек полиетилен.

  Замба 3мм. - пробива отвори 3мм. в полиетиленовата тръба.

  фиксиращо колче Ф16 - прикрепва полиетиленовата тръба Ф16 към земята.

  Фиксиращо колче Ф8 - прикрепва капковото напояване Ф8 към земята.

  Фитинги за капково напояване Ф8 - коляно, муфа и тройник.

  Фитинги за капково напояване Ф16 - коляно, муфа, тройник и тапа.